Sunday, June 8, 2014

Блузирање (149-179)(прва кавадаречка колумна)
Пролетта го тера својот крај, летото календарски е тука зад аголот, ама честите тмурни и облачни денови ни го позаматија есапот. Нејсе. Единствена корист од долгите дождливи денови оваа година е зеленилото кое ќе потрае малку повеќе. Арно ама, случајните секојдневни сведоштва за расипништво на општите вредности ме враќаат на почетокот од пишувањето на оваа (ептен безобразно наречена прва кавадаречка) колумна. А почетокот беше таму некаде доцна есен 2004 година (во двонеделникот “Тиквешка хроника“) и ете ти речиси десет години потрошени на основната цел – Кавадарци пристојно место за живеење. Се друго низ моите чести “белешки“ за кавадаречкото секојдневие трае и натаму, ко’ да препишувам самиот од себе. До толку не се поместени нештата низ долгите транзициски кавадаречки години наназад. Да се разбереме, уште еднаш по којзнае кој пат, ефтиното политиканство, така карактеристично за кавадаречкото секојдневие - не вирее во овие редови. Напротив!
“Јубилејот“ на колумнава ќе го прославиме таму некаде доцна есен, а сега да го правиме тоа што го тераме од самиот почеток – ги бележиме негативните градски и општествени појави и поставуваме прашања. Едно од прашањата е “свадбарско“. Патот ме водеше на еден од тротоарите меѓу зградите “Лепотици“, оној дел каде има оставено простор за паркирање. Е таму, спокојно минувајќи ме “пречека“ една свадбарска колона, весело како што бива овде, со гласни свирки од возилата. За да еден момент комплетниот занес од свечениот свадбарски филинг замине “у три лепе...“. Дел од “веселите“ свадбари по возилата, најверојатно изпозанесени од атмосферата, подадени од прозорците арогантно ги поразфрлаа шишињата по улицата, демек одбележаа со ситна срча простор каде поминало дефилето. А полицаецот на кружниот тек, насмеан “ од туа до небото“ уште што не му мавна еден “лајк“ на веселите свадбари. Треба ли овде поставување прашање или гнасење од моронизацијата навлезена во секој сегмент од градското “тулумарење“?! Култура на градско живеење? Закон? Бркај работа блузеру!
Што се однесува пак до работите кои траат од поодамна и под итно треба да се средат во градот без ни малку да се мисли тој што зема плата за тоа, е тоталниот хаос во таканаречениот нов центар, кај кружниот тек. Премината е секоја граница на толеранција, особено од четврток до недела. Станува збор за еден ноќен клуб кој многу арогантно до четири сабајле ги тормози граѓаните кои живеат во овој дел од градот - со прегласна музика. И еден локал (недефениран), кафеана ли е, кафуле ли е, лоциран во приземјето на хотелот, локал кој во последно време преставува и опасност за пешаците и возилата. Пијани малолетници кршат шишиња и чаши на тротоарите и коловозите, а за прегласниот ортодоксен турбо фолк, понекогаш и сред бел ден немам дефиниција. Има ли некој надлежен да ја среди според закон оваа хаотична состојба? Заради заработувачката на неколку “газди“ трпат илјадници жители на градот. Страв ли е, корист ли е, некоја карика кај оние што земаат плата за да го спроведуваат законот – не функционира. Џабе пријавувања од испотресени граѓани, ако не фрчат драстични казни и одземања дозволи за работа. А како што велат граѓани и од некои други делови на градот (центарот на пример), овие тешки случаи на прекршување на мирот на граѓаните не се осамени. Да не ги спомнуваме тука по којзнае кој пат чкрипењата со гумите, трките со моторите, лудирањата на ноќните возачи на бесни машини по булеварите во новиот центар. Зошто е тоа така? Надлежните се должни да ја средат состојбата или да дадат одговор зошто се толерира анархијата во таканаречениот ноќен живот во Кавадарци. Треба ли да настане некоја несакана ситуација па некој за тоа дебело платен од наши пари - да реагира?!
П. С. Јуни е најубавиот месец во годината! Зошто? Оти е време на “близнаците“, оти е време за слушање на Парни Ваљак, на Азра, на Леб и Сол, на Оливер Драгојевиќ, на Масимо Савиќ, на The Ramones, на The Beatles, Louis Armstrong, Led Zeppelin, Darkwood dub, ZZ Top и Ѓорѓе Балашевиќ. Јуни е и време е за фини нешта. Колку и тоа да звучи неверојатно.
By
Марјан Т.
Бул. “Џон Ленон“ 3
Кавадарци

No comments:

Post a Comment