Thursday, June 19, 2014

Блузирање (150-180)(прва кавадаречка колумна)
Густирањето дневни весници овде од поодамна го изгуби шмекот, најмногу поради содржината, која речиси комплетно е дневно политичка. Кафе и весник? Можеби само од навика. Не дека понекогаш не пробувам да читам, ама ете изгубено е чуството на свежа информација, интригантна анализа, провокативна колумна и оригинална фотографија. За жал, кога станува збор за македонските сајтови, утринската информација за нив како и да не постои (освен билтенски штанцаните вести пласирани од институции и партиски центри), па затоа и не се некоја квалитетна замена за дневните весници. Му доаѓа, особено локално, ако сакате нешто да дознаете треба да отидете на лице место и самите да се информирате. Што, ќе признаете и не е некој начин на информирање достоен за 21 век.
Ете на пример, ако сакате да дознаете како е да се помине најдолгата и најфреквентната улица во Кавадарци “Шишка“ за време на честите дождови година, го направиле тоа со возило или пешки, ќе се судрите со разочарувачки слики. Поплавен коловоз, калливи тротоари, грда, ептен грда слика за случајните минувачи, оти најверојатно оние кои секојдневно сообраќајно ја користат “Шишка“ и се навикнале на дадената состојба. Овде човек лесно се навикнува на се. Особено на грдите слики. За жал.
Сликите не се нешто поразлични ниту на уште еден влез (излез) во Кавадарци. На патот Кавадарци – Росоман, во таканаречениот Индустриски дел. (Не)Квалитетот на коловозот најверојатно и не им е пречка на бројните тешки возила кои се движат овде 24 часа, па така овде нормална состојба е тие да бидат паркирани надвор од големите дворови на таму лоцираните компании, на самиот коловоз, иако поради основни потреби (бензиски пумпи, градежни фирми, занаетчиски работилници...) овде се движат и обични граѓани, чии возила и нерви мора да се неверојатно издржливи. Па и заобиколницата, која на времето беше дури три пати свечено пуштена во употреба, е приказна сама за себе. Со тоа дупките и пропаднатиот асфалт е вистинско искушение за корисниците. Дождовите само ја дополнуваат сликата на несфатливата поставеност на овој коловоз кој требаше да го олесни протокот на сообраќајот, а денес се почесто е само влез за тешките товарни возила на компаниите од разни области кои стануваат се побројни на целиот тек на сообраќајницата. Дождовите се природна појава, ама се друго е човечка негрижа. Од проектаните и реализаторите на овие сообраќајници кои утнале неколку основни поставки за вакви градежни зафати (основно – водата од дождовите нема каде да истекува) до корисниците и нивната ортодоксна (и од никого санкционирана) сообраќајна некултура.
Единствен фин впечаток за време на честите “дождовни оргии“ последните месеци, остава кружниот тек во Новиот центар на градот и тревниците во тој дел, кои конечно не се претвараат во езеро на првите три капки дожд. Само да не се тоа грдите носачи на билборди кои буквално го покрија зеленилото, а и оној таканаречен паркинг пред автобуската станица, кој од првите дождови оваа година е вистинска бара за која никој не води грижа, па да се потруди да ја елиминира. Доколку не се случи тоа, пешаците и натаму избегнивајќи ја ќе се движат по коловозот во опасност да не ги подбере некоја будала во скапа машина, а и нечистотијата во “барите“ е потенцијална опасност по здравјето на минувачите. Брееј, никако да се “откачиме“ од калта во урбаните градски средини!
П.С. На последната седница на градскиот Совет се донесе одлука за менување на концепцијата на манифестацијата “Тиквешки гроздобер“ и избран е нов организационен одбор. Баш сум љубопитен која ќе биде понудата за оваа година. Мои фаворити за музички гости од балканските се Parni Valjak, Obojeni Program, Disciplina Kicme, Darkwood Dub, Psihomodo Pop, Hladno pivo, Bombaj Stampa, Gjorgje Balasevic, а од македонските Темпера, Smoke Shakers, Бени Шаќири и Златко Ориѓански.
By
Марјан Т.
Бул.“Џон Ленон“ 3
Кавадарци

No comments:

Post a Comment