Sunday, April 5, 2015

Блузирање (171-201)(прва кавадаречка колумна)

На времето, таму некаде почетокот на осумдесетите години на минатиот век, Кавадарци имаше две дискотеки. Едната (и зимска и летна) беше во тогашниот Младински дом (денешен Музеј на храна и вкусови), а другата (само зимска) беше лоцирана во затворениот простор каде своевремено беше зимскиот дел на дискотеката “Ла Луна“ во Градскиот парк, инаку во летниот период Ресторан “Тиквеш“ со стотици маси распоредени околу базенот (да,базенот) и жива музика. Сосем друга концепција за забава. Феномен на тој ресторан беше тоа што за време на летото, луѓето одеа да “фатат“ маса уште од рано попладне. Ма имаше Кавадарци уште неколку големи (ресторантски и популарни) летни бавчи во тоа време. Хотел “Фени“ имаше голема тераса, редовни “забавувачи“ беа дел од најдобрите македонски рок групи “Токму така“, “Автограм“ и др. Дел од Градскиот базен, во тоа време функционираше како летна бавча, а “Токму така“ свиреа и овде, воглавно со сопствен репертоар, на радост на нивната бројна кавадаречка публика. Меѓу генерациите кои паметат од поодамна, култен простор за летна ноќна забава беше и бавчата на Хотел “Балкан“, денес најголемата урбанистичка и угостителска катастрофа во центарот на градот. Велат дека низ просторите на поранешната држава, ретко кој простор во централните подрачја на градови слични на Кавадарци можел да се споредува со летната бавча на Хотел “Балкан“. Арно ама, ебената транзиција и монструмите кои таа ги роди и сеуште ги “тинтра“ си го направија своето.
Но, да се вратам на кратко на дискотеките. Во диското во Младински дом, со години главен ди – џеј тие рани осумдесети на минатиот век беше Влатко Нетков. Прецизен во пуштањето (нова и добра) музика, така да не ни требаше часовник за да знаеме колку е часот. Се знаеше кога започнува забавата, кога врти тангото, кога трешти рокабилито. Ќе остане запаметено дека во диското во Младински, во тоа време се одржуваа државните натпревари за најдобри ди – џеи (во кои меѓу другите учествуваа легендите Драган Б. Костиќ, Славе Келешовски и др. Во диското во Градскиот парк, кое беше феномен само за себе, по малку налудничаво и авангардно за тоа време, со големото ќумбе на дрва на средината, главниот ди – џеј беше Тошо Пурчо. Неверојатно, но и двете дискотеки беа максимално полни со гости, од кои половината (со платени влезници) стоеја надвор и го чекаа својот ред да се “продутнат“ внатре и да го “изденсаат“ својот дел. Ех, заебанцијата беше во тоа што пред полноќ се гасеше музиката и “куд који, мили моји“. А потоа? Е за тоа - во некоја друга прилика.
Во оваа прилика може да ги наброиме дискотеките кои дојдоа потоа. Зимската дискотека “Ламбада“ во хотел “Фени“, една неверојатна и преполна “фурна“, која меѓу првите во Македонија го започна трендот на гости/концерти како дел од забавата, потоа (зимска и летна) дискотека “Бал“ во Хотел “Балкан“, па периодот кога во Кавадарци во исто време егзистираа три огромни дискотеки, сите лоцирани во Градскиот парк. Дискотеката “Дорс“ (денешна Александрија) која траеше најкратко, па дискотеката “Парк“ која можеби е нешто најдобро што му се случило на Кавадарци воопшто кога зборуваме за дискотеки и секако “Ла Луна“ – последната вистинска дискотека во Кавадарци. Се друго потоа е некоја друга приказна. Потоа дојде лигавењето, моронизацијата на општественото делување и социјалниот момент, високиот процент на конзументи на дрога започна да си го зема својот данок, профитабилниот момент на искористување на џепарлакот на малолетниците ги освои просторите (иако и тогаш, а и денес со закон е забрането нивно задржување на јавни места без придружба - по полноќ). Оти, лошите градски приказни не се само во дупките по улиците (кои можат да се пополнат одвреме – навреме) или мегаломанските транзициски ламји и нивните помагачи – ситните криминалци од најразличен тип, од менливи директорчиња до празноглави локални сообраќајни силеџии. Лошите градски приказни, за жал, ни се прераскажуваат и одвиваат пред очи.
П.С. Недела е. Цветници. Од кого ли се плаши сонцето, та не сака на време да ни ја донесе пролетта? А бе од волку дождови и вода - зар‘ѓавевме. Или можеби пак не разбрав, па во меѓувреме некој ја укинал пролетта?!

By
Марјан Т.
Бул.“Џон Ленон“ 3
Кавадарци

No comments:

Post a Comment