Friday, September 22, 2017

Блузирање (221-251)

(прва кавадаречка колумна)

Се јавувам по двеста пеесет и први пат, онака, самобендисано, како прва кавадаречка колумна. За жал, сеуште прва и последна. Море не за жал, туку за жалење, колку тоа ние си го сакаме Кавадарци, та не се осмелуваме еден издржан збор критички да кажеме против него. Не, вие кои што молчите всушност и не го сакате Кавадарци, баш ве заболе за него. А бе едно нешто да сте сториле за него, баш би било фино...
А приказната за денес вели вака: Во петокот, на 15 септември 2017, на Кавадарци му се случи вистински рокенрол ден… Се започна некаде после четири попладне, по местењето на озвучувањето и осветлувањето. Тонска проба и ете ти го времето за мастер класот по бас гитара и контрабас на дипломираниот џез контрабасист Петре Ангелов Фиш (Деца на сонцето, Журнал, Перо и Пикси, Абдомен...). Фини моменти со џез стандарди со екипата на Перо (бас/контрабас, саксофон и тапани), лежерно предавање за заинтересираните на мастер класот, едно џез/блуз/фанки попладне за паметење.
Да, со Перо Фиш започна Манифестацијата “Кога Кавадарци свиреше Rock’N’Roll – 25 години од првиот Тиквеш Рок Фест“, во организација на Здружението за алтернативна култура “Алтер Центар“ Кавадарци, подржана од Министерството за култура на РМ како дел од експресниот културно-уметнички воз наречен “Нов културен бран 2017“, а во, денес помпезно наречениот  “Парк на револуцијата“, нам добро познат како “Полициското паркче“. И фино, баш фино течеше денот. Закажаната рок трибина беше еден тивок пријателски разговор меѓу еднаквите, всушност како што се тивки најдобрите рок музичари од сите генерации во Кавадарци кои низ годините наназад немаат никаква подршка од градот (со ретки исклучоци, колку да се потврди правилото), а никаде не се пожалиле, оти во суштина се тоа што се – рок музичари. Се друго е некоја ефтина лага на која се фаќаат политичките мутанти од разно – разни провиниенции, празноглави ебиветровци кои рокенролот го имаат само како приказна кога има избори за нешто, во држава во која изборите се секојдневие. Оти, да се разбереме, рокенролот не е само музика, рокенролот е начин на живеење.
И да не го тупам, вечерта кулминираше со извонреден рок концерт со, овде слободно можам да кажам, првата лига на кавадаречкиот рокенрол. Тоа се денес “Leksikon” (со Виктор, Дејан, Оли и Ана), “Bad-Ass-All” (со Рики, Ристе и Орце) и “Smoke Shakers” (со Цви, Ристе, Орце и Рики). Бендови кои можете слободно да ги ставете на било која европска фестивалска сцена и да не му ја мислите. Ќе ве направат горди. И да, најважното. Таа вечер, над 450 кавадарчани, гости од соседните места и градови, од сите генерации, беа разиграна и насмеана публика. Од името на “Алтер Центар“ фала му на сите кои таа вечер беа со нас, било како подржувачи, било како публика. Ако не друго, ете вонсерискиот рок тапанар, еден од последните урбани трубадури во градот - Тошо Гранде е само доказ дека рокенролот во Кавадарци не е мртов, оти неговиот самоиницијативен перформанс со неговиот мотор на тема од “Led Zeppelin” е потврда дека рокенролот само ја чека својата следна шанса. И да ја завршиме оваа приказна со моментот со кој всушност и започна. Со ретро - модерниот оригинален плакат за Манифестацијата, авторство на Билјана Соколова.
П.С. Што се однесува до “Тиквеш рок Фест“ во сите негови верзии, приказната беше раскажана на лице место. Овде може само да се каже дека и покрај толку години, таа не е мртва и, зошто да не, може да доживее свое фино продолжение. А како дел од “Алтер Центар“, можам само да потврдам дека алтернативната култура и уметност живее низ градот (и покрај своевидниот иселенички егзодус на урбаниот дел од градот) и не е никаква конкуренција на официјалните институции, туку само надополнување на она што му недостасува на Кавадарци. А му недостасува само малку почит кон “поинаквите“, креативците и сите оние кои сеуште сакаат Кавадарци да биде пристојно место за живеење.

By
Марјан Т.
Бул.“Џон Ленон“ 3

Кавадарци

No comments:

Post a Comment