Thursday, July 24, 2014

Блузирање (152-182)(прва кавадаречка колумна)
Седам пред некој ден, онака фино летно расположен и гледам дека во дефиницијата за град, Кавадарци никаде(н) го нема. Се потрудивме, не дека некому му е гајле, да промениме нешто, ако не, преку реткоста на урбаниот момент во овој град, уште еднаш осознавајќи дека нема ништо од нас, ако не се покрај нас нашите луѓе. Така, ние, група пријатели, на 10 јули годинава, по трети пат ја организиравме Меморијалната манифестација “Денот кога се роди добриот човек“. Посветена на најдобриот од нас, човекот кој прерано замина, кој не задолжи, не само нас неговите пријатели, сопатници и соработници, туку целиот урбан градски момент, макар ретко кој под ова небо го вкусил. Ама тој што го сторил тоа – нема никогаш да заборави дека го направивме сето за – Дејан Костов Лиса, добриот човек од вистинскиот центар на градот.
Седнавме со Боро и Бејбис, испивме кафе (јас и пиво), видовме кој што има да понуди и се стори по трети пат “Денот кога се роди добриот човек“. Свиреа Тошо Гранде, Илија Пикси Митрев и Перо Фиш Ангелов (рок трио “Абдомен“- музички професионалци до бесвест), теми од Екатерина Велика и Азра, низ вечерта фино не водеше Александар Малинков, Бејбис отпеа една песна, поезија прочита Диме Коцевски, па и јас се придружив со неколку нови поетски творби, сликаше Никола Ивановски, фотографираа Диме Стаменов, Билјана Соколова, Сашко Дете Илов (изложивме негови фотографии од првото издание на манифестацијата), плус беа некои фини луѓе во публиката, се на се - доволно мотив и фина енергија да наредната година, од се срце заеднички уште еднаш го одбележиме “Денот кога се роди добриот човек“. И сето тоа на еден убав простор над Ресторанот “Бриони“ (благодарност за помошта во електрична енергија), а под чешмата, еден фин зелен сквер во Градскиот парк, за кој од вечерта произлезе иницијатива да го добие името на Дејан Костов Лиса, добриот човек од Кавадарци. Не би била вечерта тоа што беше, ако не беа и Такси компанијата “Буги Страјк“ (благодарност до Боро, Усето и Гиго), Фото студиото “Експрес“ (благодарност до Тони Галабов), “Кожувчанка“ (благодарност до сопственикот Митко Јанчев и општинскиот советник Сашко Петров) и Градоначалникот Александар Панов со кого (неофицијално, ама сериозно и човечки) договоривме (а за што ни даде одврзани раце) наредната година Меморијалната манифестација “Денот кога се роди добриот човек“ да биде еден од најсериозните настани на кавадаречката културна и уметничка мапа. Најважна ни беше подршката од семејството на Дејан Костов Лиса, но и на големите уметници (чиј најблизок соработник беше Лиса) Ристо Соколов Сокол и Кирил Мукаетов и на сите вас кои таа вечер како посетители на Градскиот парк во Кавадарци и како публика, бевте дел од третото издание на Меморијалната манифестација “Денот кога се роди добриот човек“ посветена на нашиот пријател и соработник – Дејан Костов Лиса.
И уште нешто. За летото кавадаречко. Ова лето Кавадарци ја има таа чест, бројни гастарбајтери да се приберат накај градот. Си го терат тие нивното, роднини, соседи, ова, она, па до бескрај распиштолени по слаткарниците низ градот (една е нели?!), па тоа “моќните“ машини со некои чудни регистарски таблички истопорени низ Кавадарци по пешачки премини, на тротоари, по зелени површини, а бре мајка му стара како да не дошле, после којзнае колку години во родниот град од разно разни Европи, Америки и Австралии, каде маме мамичино (финансиски) ќе му се расплаче ако стапнат на било која погрешна линија. А овде, кој ги “шиша“ кавадарчани кои и на сред лето мораат да го заработуваат своето “парче леб“, па да му покажеме како се печали по белосветските канализации и азбестни депонии, па радосно да ги раскажеме заеднички приказните за тоа кој каде заминал, кој за што заминал, за да во исто време кремот на македонската младост засекогаш замине одовде. Слепци, до Самоил и “напред“ сме станале, не еднооки, туку при очи слепи на двете очи, та триста европски и разно – разни белосветски турбо фолк невладини гости нема да ни го исправат патот. Оти, патриотизмот не е за почетници.
П.С. На 6 септември 2014, на сред манифестацијата “Тиквешки гроздобер 2014“ во Кавадарци ќе свират “Парни ваљак“, моментално најдобриот балкански бенд, чиј концертен перфоманс е на светско ниво во моментот. На сите кои таа вечер ќе бидат овде им посакувам, уште сега, добредојде и фина вечер, а себеси “блузеру“, Аки и Хус да ти ги потпишат сите лонг – плејки и синглови за кои низ годините наназад, со Пецо и Горан си трошел време, пари и си “кмишел“ со денови во Стоковната по нивните нови албуми...
By
Марјан Т.
Бул. “Џон Ленон“ 3
Кавадарци

No comments:

Post a Comment