Saturday, October 25, 2014

Блузирање (158-188)(прва кавадаречка колумна)

Се сеќавам, таму некаде половината на првата деценија од овој век, си имавме своја приказна во Арт клубот “Кавадарци“. Последниот простор во градот кој ветуваше нешто поинакво. Економијата “му иба пиперот“, демек ќирија и слични тракатанци во недостаток на комерцијалност. Така требало да биде, оти малкумина во овој град веруваат дека може да биде и поинаку. А беа пред тоа и Сачмо блуз, Енџи, Кафе бар Ќима, Текила (рок верзија), Галерија (во двете верзии) и Баухаус. Вредностите имаат сопствена дефиниција и тука нема пардон.
Денес во Кавадарци, некои (нечии?!) други приказни го држат приматот. Вечерва си пицнат за техно журка, утревечер со полн портофел “лепиш“ на пеачката, а таму задутре се палиш на рок стандарди. И види чудо, се во истиот локал, море и со истиот “бенд“. И така години наназад.
Инаку, есен е и во Кавадарци. При крај е правењето ракија, виното допрва ќе стигне за дегустација, зимницата се (до)направи и наголемо се конзумира, панаѓурот беше и помина (за кого – како, за некој сеуште трае), бавчите по рестораните и кафулињата во функција во зависност од временските (не)прилики, арно ама, ударот редовно доаѓа од таму од каде што се очекува. Привилегираниот дистрибутер на електрична енергија, пред некое време, ни испорача зимски сметки за летна потрошувачка (не читале струјомери во август?!). Казните за разно –разни прекршоци се драстично зголемени, а прекршителите (особено во сообраќајот) и натаму си го тераат своето, без уво да ги заболи за тоа. Моронизација од највисок општествен степен.
Што се однесува до останатите секојдневни кавадаречки нешта, ако сте имале потреба да прошетате низ завчерашниот (24 октомври 2014) есенски дожд по тротоарите на “Илинденска“, стигнувајќи живи – здрави на целта, утоп сте се сториле. Погодувам, оти и самиот не можев да ги избегнам тротоарските кањони, дупки, изместени плочи и плочки, запушените одводи, празните расфрлени маси и столови пред “трендовските“ кафулиња, така фини истопорени и заборавени до следната пролет.
Што се однесува до културните и уметничките случувања низ Кавадарци, во тек е Саемот на книга во Градската библиотека (срам да ви е ако не сте го посетиле), би го нагласил солидниот избор филмови на кавадаречкото издание на Фестивалот на новиот германски филм во Домот на културата (сеуште трае и имате шанса да погледнете добар европски филм), бидна уште едно издание на групната изложба на “Млади ликовни уметници од Кавадарци и нивните гости“ (со нагласок на фотографијата и гостите, макар збунувачки делувало “Млади ликовни уметници“), па овака блузирајќи ми доаѓа гласно да се запрашам – Зошто ли оваа година во градот не се одржа ниту една самостојна изложба од кавадаречки ликовен уметник. А ги има, не е да не е, само или немаат доверба во “кавадаречката ликовна јавност“ или баталиле уметност и  фатиле тезга, ма што и да тоа значело. Штета!
П.С. Ми рече еден пријател: “Жилавиот урбан дух во паланката сеуште постои“. “Да“ – му одговорив и во себе помислив дека додека има луѓе кои купуваат книги, плаќаат билет на театарска претстава, минуваат на пешачки на зелено, паркираат таму каде што е дозволено, се додека има луѓе кои не го фрлаат сметот од терасата, не инсталираат прегласно кабловска околу полноќ, урбаниот дух сеуште постои. Само не го прашав пријателот дали знае до кога и дали воопшто знае што е тоа  - урбан дух?!

By
Марјан Т.
Бул.“Џон Ленон“ 3
Кавадарци

No comments:

Post a Comment