Monday, October 23, 2023

Блузирање (295-325)

(прва кавадаречка колумна)

Се сеќава ли некој сеуште (добро, мислам на повозрасните де) на точаците кои вртеа во круг, таму некаде пред влезот во Градскиот парк во Кавадарци? Па дури и се наплаќаше вртењето. На бесмисленото вртење во круг? Тогаш вртевме точаци, денес сите се вртиме во бесмислен и бесконечен круг. И сеуште ни наплаќаат. Ниту знаеме зошто, ниту знаеме како да излеземе од кругот во кој западнавме, та да ја прекршиме таа кружницата и да почнеме да дишиме. Мултиплексните патриоти, удобно сместени во фотелји и наседнати на тоа квази патриотските табуретки ни солат ум. Да де, во право сте! Дел од нив веќе се заседнати во некоја од европските држави, а ваму пуфки ни продаваат. Како тоа нас не не бивало, а сме можеле, не ни била потребна Европа. а бе иди бегај, прикаскари невидени, ама ете тука најмногу виреат на овоа поднебје. Не само што виреат, туку се и накотени бааѓи!

А сакав нешто друго да кажам, буквално да се истурам против турбо фолкот, не само како квази музика, туку и како начин на живеење. Ама ете времето ме прегази, така да – терајте си! И ко‘ што би рекол Рамбо Амадеус – “Интелектуалац, око курца ланац, оќу да опалим Весну Змијанац“. Или ко‘ некаде напишаната “длабока мисла“ – “Интелектуалец? Не бе, ти си курац на бициклу!“. И да не ги тормозиме и понатаму модерните тукашни со штотуку експресно одпечатени дипломи, троа да се развеселиме. Да не си продаваме пуфки едни кон други. Вие победивте, а ние се симнуваме во урбаното подземје, така да кој ќе го биде – ќе го биде. Страв ми е само дека ќе ги потрошите сите пари кои ги имаме како луѓе кои плаќаат данок, ама ете – вас нека ве биде! Ние ќе се снајдеме и фино и културно ќе си тераме. Слушајќи добра (културна) музика, читајќи добри книги (да, да, од новата и одлична генерација македонски автори), дружејќи се со некои фини, креативни и скромни луѓе. Оти “со човеци бива“, а не со испренесени на чии дела сме сведоци секојдневно. Од сообраќајната (екстремна) некултура, од невреднувањето на локалните квалитети и славењето на некои комерцијални културни и уметнички испрдоци и славење на криминалот. Ете, вас нека ве биде!

П.С. Годинава се навршуваат 50 години од издавањето на редица одлични рок албуми, кои како да се снимени вчера. На пример: The Dark Side of the Moon на Pink Floyd, Houses of the Holy на Led Zeppelin, Queen на Queen, Berlin на Lou Reed, Goats Head Soup на Тhe Rolling Stones, Loud 'n' Proud на Nazareth, Quadrophenia на Тhe Who, Sabbath Bloody Sabbath на Black Sabbath, Closing Time на Tom Waits, The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle на Bruce Springsteen, YU Grupa на  YU Grupa, Dnevnik jedne ljubavi на Josipa Lisac и уште еден куп извонредни не само рок албуми, кои сакале вие или не сакале денес се класика во музиката. Тек 1974 кои албуми ги има донесено, ама тоа одгодина кога ќе ги спомнеме во нивната пеесетгодишнина од излегувањето. Така да, се читаме повторно наскоро.

By

Марјан Т.

Бул.“Џон Ленон“ 3

Кавадарци

No comments:

Post a Comment